Vlaams Paard vzw
NL | FR

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Vlaams Paard vzw
Nieuws
29/05/2014 - Jacobskruiskruid – het gele gevaar

In de lente en zomer meet het platteland zich haar mooiste kleedje aan. Kleurenwatervallen van bloemen lachen ons van overal toe. Maar vergis u niet: niet al dat moois is altijd even goed voor onze edele kompanen. Het Jacobskruiskruid is daar een typisch voorbeeld van. Het is nu het moment om deze sluipmoordenaar aan te pakken


25/05/2014 - VPvp**, een nieuwe uitdaging!

De parcoursbeschrijving met grondplan is bekend!

Je kan het hier bekijken.


12/05/2014 - Bewijs van vakbekwaamheid voor beroepsbestuurders

Oproep aan alle professionele bestuurders: Volg nu de verplichte opleiding zodat uw rijbewijs geldig blijft.

De vakbekwaamheid is een relatief nieuwe aanvulling bij het rijbewijs die verplicht is voor alle professionele bestuurders met een rijbewijs van de categoriegroepen C en D.  U moet de vakbekwaamheid behalen bovenop het rijbewijs en elke 5 jaar verlengen door 35 uren nascholing te volgen in een erkend opleidingscentrum.

Het bewijs van vakbekwaamheid wordt op het rijbewijs aangeduid met de code 95 (bij de betrokken categorieën).

Zonder deze vakbekwaamheid, beschikt u niet over een geldig rijbewijs voor beroepsvervoer. Dit kan onoverzienbare gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor de tussenkomst van de verzekering bij een eventueel ongeval. Het is ook mogelijk dat uw voertuig als beveiligingsmaatregel geïmmobiliseerd en verbeurd verklaard wordt. Het is dan ook uiterst belangrijk dat u deze voorschriften nauwgezet opvolgt.

In een digitaal dossier op deze website zetten we de belangrijkste info rond het bewijs van vakbekwaamheid voor beroepsbestuurders op een rij.

Klik hier om naar het dossier te gaan.


10/05/2014 - OPGEPAST! Verhoogd risico op dodelijke esdoornvergiftiging bij paarden aan het begin van de lente

Zorg er tijdens deze periode extra goed voor dat uw paarden geen zaailingen (zie foto) van giftige esdoornsoorten eten.

Zowel het Equi Focus Point Belgium (EFPB) als haar internationale tegenhangers, roepen paardenhouders en dierenartsen op om extra waakzaam zijn bij het begin van de lente, een risicoseizoen voor het optreden van atypische myopathie (esdoornvergiftiging).

Atypische myopathie is een vaak fatale spierziekte bij paarden. Meer dan 75% van de aangetaste dieren sterft aan deze aandoening en dit meestal binnen de drie dagen na het begin van de symptomen.
Het is ondertussen bekend dat het gif dat verantwoordelijk is voor het optreden van atypische myopathie, voorkomt in de zaden (zie foto bovenaan) van bepaalde esdoorns, waaronder de Acer pseudoplatanus (gewone esdoorn).

Verder onderzoek is vereist, maar men veronderstelt dat ook de zaailingen (scheuten – kleine plantjes die uit de zaden groeien) toxines kunnen bevatten. De zaden beginnen nu te ontkiemen. Het is dus van het grootste belang dat u probeert te verhinderen dat paarden deze zaailingen opeten. Controleer daarom uw weiden op de aanwezigheid van zaailingen en verwijder ze indien u er terugvindt.

Ook de schimmel Rhytisma acerinum die vaak voorkomt op het blad (zie foto onderaan) van de esdoorns, zou mogelijks atypische myopathie kunnen veroorzaken, maar ook hieromtrent is verder onderzoek nodig.

Indien er in de herfst veel gevallen van atypische myopathie waargenomen zijn, worden er meestal veel nieuwe gevallen gemeld in het daaropvolgende voorjaar. Na het grote aantal gevallen van vorige herfst (meer dan 350), moet EFPB jammer genoeg melden dat de eerste gevallen van atypische myopathie nu alweer vastgesteld worden.


Afdrukken     

De fokkersvereniging “Het Vlaams Paard” vzw
Poperingseweg 134 | 8908 Vlamertinge | Tel. +32 (0)57 20 57 32 | GSM +32 (0)478 38 86 36 | E-mail: info@vlaamspaard.be